Läheisen mielenterveysongelmat

Läheisen mielenterveysongelmat

Läheisen mielenterveysongelmat aiheuttavat elämään suuren ja pitkäkestoisen huolen. Mielenterveysongelmista kärsivä ei välttämättä itse tunnista avun tarvettaan. Auttaaksesi läheistäsi sinun ei tarvitse olla asiantuntija, ilmaise huolesi ja halukkuutesi kuunnella sekä olla läheisesi tukena. On hyvä muistaa, että apua ja tukea on saatavilla.

Alatarin psykologin tekemä arviointi voi osoittaa mahdolliset mielenterveysongelmat sekä auttaa harkitsemaan soveltuvaa kuntouttavaa jatkohoitoa. Psykologi auttaa kuntoutumisen tukemisessa vaikeidenkin psykiatristen sairauksien tapauksissa.

Pidä huolta itsestäsi

Läheisen mielenterveysongelmat aiheuttavat elämään suuren ja pitkäkestoisen huolen. Läheisenä voi olla vaikea ymmärtää, mistä toisen epänormaalin tuntuisessa käyttäytymisessä on kysymys. Tällöin on hyvä muistaa, että apua ja tukea on saatavilla.

Läheisen sairastaessa on tärkeä muistaa pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Sairastunutta läheistä kohtaan voi herätä myös voimakkaita turhautumisen, pettymyksen, syyllisyyden ja jopa häpeän ja vihan tunteita. Omista tunteista puhuminen ammattiauttajalle voi helpottaa tilanteen kohtaamista. Itselleen avun pyytämisessä ei ole mitään hävettävää ja se voi parantaa omaa jaksamista mielenterveysongelmista kärsivän läheisen tukena.

Miten voin auttaa läheistäni?

Auttaaksesi läheistäsi sinun ei tarvitse olla asiantuntija tai tietää vastauksia. Ilmaise läheisellesi huolesi hänen tilanteestaan ja halukkuutesi kuunnella. Puuttumalla tilanteeseen ja kuuntelemalla osoitat, että välität. Yritä olla kärsivällinen ja pyri olemaan tuomitsematta läheisen ajatuksia ja tekoja. Kannusta läheistäsi keskustelemaan mielenterveyden ammattilaisen kanssa, sillä avun pyytäminen on ensimmäinen ja usein välttämätön askel tilanteen ratkaisemisessa.

Mielenterveysongelmista kärsivä ei välttämättä itse tunnista avun tarvettaan. On yleistä, että sairaudentuntoa ei ole. Vastuu hoitoon ohjaamisesta saattaa jäädä läheiselle ja apuun hakeutumisen jälkeenkin hoitoprosessi on tavallisesti vaativa ja pitkä. 

Mielenterveysongelmien varoitusmerkkejä

Mahdollisia varoitusmerkkejä mielenterveysongelmista ovat esimerkiksi epätavalliset ongelmat töissä, koulussa tai harrastuksissa. Poikkeuksellisia muutoksia voi ilmetä sosiaalisuuden, mielialan, unen, ruokahalun tai hygienian sekä kodinhoidon suhteen. Henkilö voi eristäytyä, ottaa yhteyttä epätyypillisiin vuorokaudenaikoihin, puhua sekavia, lopettaa yhtäkkiä työn, koulun tai pitkäaikaisen harrastuksen. Normaaleista kotiaskareista selviytyminen voi häiriintyä, kuten kaupassa käynti, ruoanlaitto, henkilökohtaisesta hygieniasta ja kodin siisteydestä huolehtiminen.

Yllä mainittujen merkkien esiintyminen ei välttämättä viittaa siihen, että henkilöllä on mielenterveysongelmia, koska oireet voivat liittyä myös muihin seikkoihin. Hakeutumalla keskustelemaan mielenterveyden ammattilaisen kanssa voit kuitenkin saada ammattilaisen näkemyksen, joka tuo helpotusta huoleen.

 

Psykologin tekemä arviointi voi osoittaa mahdolliset mielenterveysongelmat sekä auttaa harkitsemaan soveltuvaa kuntouttavaa jatkohoitoa. Tarvittaessa psykologi antaa suosituksen hakeutumisesta erikoissairaanhoitoon. Vaikea, mahdollisesti kriisiytynyt elämäntilanne voi rauhoittua ja tilanteen pahentuminen olla estettävissä.

Alatarin psykologilla on vahvaa osaamista asiakkaan ohjaamisesta ja kuntoutumisen tukemisesta vaikeidenkin psykiatristen sairauksien tapauksissa. Voit varata ajan psykologiltamme mielenterveyden häiriöstä tai sairaudesta kärsivän läheisen omaisena itsellesi tai yhdessä läheisesi kanssa.